Buurttuin BergbOss 2.0

Precies in de bocht van de Oostwal,  als u het Zwaard van Oss net achter u heeft gelaten op de rotonde bij Jan Cunen, startte in 2021 de nieuwe buurttuin BergbOss 2.0.

De nieuwe, met steenkorven verfraaide moestuin, biedt ruimte aan 20 minituintjes, bakken op hoogte en gezamenlijke percelen. De tuin kwam in de plaats van de in 2013 gerealiseerde en eerste buurttuin van Oss met 30 moesbakken aan de Gripper in het Berghkwartier. Die moest plaatsmaken voor een rij nieuwe gezinswoningen. Voor de Gemeente Oss was het na de eerste buurttuin duidelijk dat de buurt graag verder wilde met een alternatief. Het basisplan voor de nieuwe tuin werd door de Gemeente samen met de initiatiefnemers ontworpen. Het past uitstekend bij de nieuw gebouwde woningen van “het Patroon” in het voormalige fabriekscomplex van tapijtfabriek Bergoss.

De buurttuin is vrij toegankelijk en tevens de ingang naar de openbare tuinen van het sheddakencomplex via een poort. Landschapsbeheer maakte een stoere mega picknicktafel en gereedschapskast van lokaal eikenhout. Dat hout, Amerikaanse eik, kwam beschikbaar wegens boshervorming in het Vierwindenbos aan de Willibrordusweg in Oss. Met frisse moed zijn de initiatiefnemers in april 2021 van start gegaan met 25 deelnemers, waaronder veel nieuwelingen die niet eerder in tuinen actief waren, vooral flatbewoners. Het mooie is dat deze plek opnieuw zorgt dat er niet alleen groenten en bloemen kunnen worden geoogst, maar ook vriendschappen en talenten. Zo maakte een van de deelnemers fraai beschilderde stenen voor iedere tuinier met naam en sterrenbeeld. Een andere deelnemer maakte nummers voor in de tuintjes met tegel mozaïek. Het resultaat van al deze noeste arbeid is een nieuwe parel van een buurttuin in het Osse centrum.

Andere Groene projecten

Chris Perreijn
SBO Ridderstraat
SBO NME Elzenhoek

Meer weten?

Wilt u meer informatie, contact opnemen met initiatiefnemers of heeft u zelf groene ideeën? Laat het ons dan weten. Wij laten zo snel mogelijk van ons horen.

© Copyright - Stadse Boeren Oss - Sterk in stadslandbouw - webdesign by Albus Webdesign