Talenttuin VivaanTalenttuin Vivaan is een onderdeel van het Talentcentrum Oss wat weer een afdeling is van Ons Welzijn de welzijnsorganisatie van Oss en omgeving. Kartrekker Alex van der Heijden betrok in 2015 de Stadse Boeren erbij om de tot standkoning van zijn groenwens rondom het talencentrum te verwezenlijken.

Talententuin Vivaan is een blijvertje is inmiddels onze ervaring. Na een aantal jaar heeft ze een metamorfose ondergaan, en inmiddels wordt ze aardig uitgebreid is gebleken tijdens het fietsrondje lang de projecten in juli 2019.
Klaphekken PleinIn samenwerking met de gemeente Oss en IVN hebben de Stadse Boeren meegeholpen aan de herinrichting van het Klaphekkenplein in het centrum van Oss. Het pleintje werd omgetoverd in een bij- en vlinderrijke oase met veel bloeiende en kleurrijke vaste planten.

Op twee verschillende plant dagen hebben de Stadse Boeren vrijwilligers opgetrommeld om de perken mee aan te komen planten. Inmiddels bloeit het weelderig en zijn er al vele bijen en hommels gespot.KOMEND WEEKEND 1 & 2 JUNI: VELT-ECOTUINDAGEN, OOK IN DE BUURT OP 3 LOKATIES: IN BERGHEM, LITH EN OSS!

 

Zaterdag 1 en zondag 2 juni zijn de jaarlijkse Velt-ecotuindagen en in de regio Oss doen er drie tuinen mee. Je bent van harte welkom in de Picknicktuyn van Ron in Lith, theetuin De Notelaar van Sandra in Berghem en de Tuinderij VanTosse in Oss.

Op beide dagen tussen 10u en 17u (Tuinderij VanTosse van 13-17 uur) is iedereen welkom voor een bezoek.

In de Picknicktuyn van Ron van de Straat in Lith (Engwijkpad 44) vind je gezellige terrassen, een moestuin, een boomgaard en een picknicktuin. Aanleg en onderhoud zijn gebaseerd op het principe van permacultuur. De tuin ligt aan een idyllisch en onlangs in ere hersteld historisch kerkpad. Er is een rondleiding en proeverij. Kom je met de auto dan kun je parkeren op de parkeerplaats aan de Herenengstraat. Velt borden wijzen je dan verder de weg.

Theetuin De Notelaar van Sandra Scheurs in Berghem (Waterstraat 3) is een oude boerderij met ongeveer anderhalve hectare grond. De afgelopen jaren is de woning compleet ecologisch gerenoveerd. Op het perceel zijn behalve een gezellig terras met theetuin, ook een kas, een kruidentuin, een boomgaard, een moestuin en een flink tuinreservaat met poel en bloemenweide gecreëerd.

In de Tuinderij VanTosse (Laantje van Cumberland 1) kan je op veel verschillende manieren lokaal geteeld voedsel zien groeien en mag je ervan proeven. Het hart van de Landerij is de Tuinderij. Daar tref je een proef- en educatietuin aan met (vergeten) groenten, keukenkruiden, medicinale kruiden, kleinfruit, eetbare bloemen en een boomgaard. De natuurtuin met onder andere een paddenpoel, bijenhotel en vlinderveld maken het geheel compleet. Daar vind je heerlijke plekjes om rustig te genieten van de natuur.

We hopen je te zien in een van de tuinen!

 

Ook in 2019 houden de stadse boeren 4 maanden lang van april t/m juli op de eerste dinsdag van de maand spreekuur.

  • Waar? : in de Bibliotheek te Oss op dinsdag 7 mei
  • Hoe laat? Spreekuur van 19.00 uur tot 20.00 uur
  • Aansluitend een korte lezing van 20.00 uur tot 21.00 uur

Lezing: “De vierkante meter tuin”

Al in 1980 bedacht een Amerikaan “Square Foot Gardening”en ruim 10 jaar geleden waaide dat over naar Nederland met Jelle’s gemakkelijke moestuin. Heb jij geen groene vingers? Verzuip jij zelfs kamerplanten? Dan gaat de vierkantemetertuin bij jou lukken. Het is kinderlijk eenvoudig moestuinieren. In vakken van 30 bij 30 centimeter ga je aan de slag met planten die het echt goed doen zoals sla, rucola, boontjes, peulen en klimcourgette. En dat alles in een bak die zelfs op ieder balkon past. Stadse Boer en moestuinexpert Marcel Stokebrook legt je de principes uit en wijst je de weg met het boek van Jelle, het A4 tje en de app.

Gratis toegankelijk, wel vooraf even aanmelden via Biblotheek Oss