Start je eigen Quarantuintje deel 2

Recycle groenten

We zijn benieuwd of jullie al aangestoken zijn door het kweekvirus. Nee? Niet erg, je kan vandaag nog steeds beginnen, of volgende week. We kregen al wel reacties van jullie, zoals over het gebruik van plastic bakjes oude plastic pet fles. Past plastic wel bij Stadse boeren was de vraag? Kan het ook anders? Jazeker kan het anders een beetje aarde kan ook in een oud (glazen of bloem) potje wat je nog hebt staan, een soepkom of koffiemok Of een klein kartonnen doosje, een lege eierschaal zelfs (met tuinkers) of leeg eierdoosje. Kortom leef je uit. Het idee van plastic was vooral bedoeld als hergebruik.

Maar voor nog wat inspiratie, ook voedsel zonder zaadjes kun je kweken, Bijvoorbeeld een teentje knoflook. Stop het in een glazen potje met aarde, met de bolle kant omlaag. Geef water en hij zal wortelen en gaan groeien. Dat kunstje werkt ook met een lente-ui en prei. Onderaan zitten nog wat wortels. Zet dat stukje uiteinde in een glas met een bodempje water, ververs dat dagelijks en er groeit een nieuwe ui omhoog.

Wie weet, heb je de smaak al heel goed te pakken en wil je meer? Kijk dan ook eens op de website van Jelle’s Makkelijke Moestuin , de minimoestuin die iedereen lukt, en laat je inspireren.


Enkele tips:

Bosui/lente-ui

Bewaar het einde/onderkant van de bosui. Leg ze onder een laagje water in een glas en zet deze in de zon. Binnen een paar dagen begint er een nieuwe bosui te groeien. Ververs eens in de week het water en je hoeft nooit meer naar de supermarkt voor een bosui.

Prei

Het groeien van prei werkt hetzelfde als bij de lente-ui. Snij de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei. Deze kan je nog een keer laten groeien als je de prei bovengronds oogst en het witte deel laat zitten. De prei wordt wel iedere keer iets dunner.

Knoflook

Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de tenen uit elkaar. Uit elke teen groeit een nieuwe plant. Voor een knoflookplant duw je de teentjes ongeveer 5 centimeter onder de grond. Gooi er vervolgens een laagje compost over. Het beste is om een plekje in de zon te vinden en de grond goed vochtig te houden. Wanneer binnen een paar maanden de groene stengels boven de grond bruin kleuren is de knoflook klaar om geoogst te worden.

Champignons

Een champignon is al genoeg om een champignonfamilie te kweken. Meng wat potgrond met veel koffiedik. Bewaar daarvoor eerst verschillende porties koffiedik in de koelkast. Snij het steeltje van een champignon en plant deze onder circa 2 cm natte koffiedikpotgrond. Belangrijk is om de pot uit de zon te houden en het ergens neer te zetten waar het relatief donker is. Binnen een paar weken groeien de champignons boven de grond uit.

Aardappel

Ook de aardappel kan je goed opnieuw laten groeien. Je hebt er alleen wel iets meer ruimte voor nodig dan bij bovenstaande groenten.

Snij de aardappel doormidden en hem vervolgens half onder water in een glas of pot. Gebruik een sateprikker om hem op zijn plek te houden. Zet de pot vervolgens op een warme en vochtige plek, bijvoorbeeld boven de verwarming. Binnen een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine plantjes. Verwijder deze voorzicht van de aardappel en plant ze in een pot met grond. Daarna geldt: geef de eerste week elke dag water. Daarna iedere week een dag minder.

Kijk ook maar eens op Jelle’s makkelijke moestuin – aardappels telen

LET OP! –  Loof en bloemetjes van aardappelplanten zijn zeer giftig! 


Graag zien we foto’s van jouw Quarantuintje. Stuur ze ons!!!

info@stadseboerenoss.nl of via Facebook

Heb je vragen? Aarzel niet, we zijn natuurlijk altijd bereid advies te geven en uw vragen te beantwoorden. Volgende week deel twee in de serie “start je Quarantuintje“.

credits mede door:

Jelle’s Makkelijke moestuin

annemieksmijmeringen.blogspot.com

simpelrijkleven.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.