Kap met Kappen “Laat mij staan !!”

De Stadse Boeren pleiten op de gemeentelijke Podiumbijeenkomst van donderdag 6 juni aanstaande voor een groener Oss. En om het initiatief “laat mij staan” op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. De podiumbijeenkomst start om 19:00 uur in het gemeentehuis te Oss.

“laat mij staan” is een voorstel voor een nieuw bomenbeleid met verplichte kapvergunning. Uitgangspunt is dat een gezonde boom nooit  gekapt mag worden. Dat kan alleen als er  zeer zwaarwegende argumenten voor zijn. De Gemeente lijkt onvoldoende op de hoogte van de klimaatwaarde van het Osse groenkapitaal. Bomen gekapt worden omdat ze “in de weg” staan, “overlast” bezorgen of “frustrerend zijn” bij bouwprojecten. Ook moet de politie meer optreden tegen illegale kap van bomen en de verstoring van rust- en nestelplaatsen. Aangiften hiervan worden nu door de politie vaak niet behandeld, of alleen pro forma. Ter compensatie van het verlies van het groenkapitaal de afgelopen jaren moet de “bomenbalans” hersteld worden naar minimaal 1 boom per inwoner in Oss. Dat is nu minder als 0,8 per inwoner. 

  • Sinds er geen kapvergunning meer nodig is, zijn bomen in Oss vogelvrij.
  • Juist oude bomen zijn belangrijk voor grondwaterbeheer, zuurstofproductie en voor nestgelegenheden. Oude bomen nemen meer CO2 op dan jonge bomen 
  • Oss is versteend en niet groen (plaats 264 van 388 op ranglijst groenste gemeenten, bron WUR)
  • Oss staat op nummer 9 van de lijst van steden met het meeste last van hittestress ( Hitte-eilanden.nl ) oude bomen zijn essentieel om hittestress te verminderen. 
  • Oude bomen die echt weg moeten verdienen een tweede kans Bomen kunnen worden verplaatst. 
  • Verplichting van realistische herplant van groenkapitaal. Een boom van 50 jaar vervangen door 5 bomen van 10 jaar. 
  • Bomen moeten de kans krijgen volwassen te worden. Gemeente Oss gaat uit van een levensduur van 60 jaar. Die is veel hoger (100-150 jaar) De gemiddelde leeftijd van bomen in Oss is slechts 35 jaar. (bron bomen notitie Oss 2015)
  • Veel bomen in Oss vertellen een verhaal en hebben emotionele waarde. Maak een boommonumentenlijst.

Wil jij ook een groener Oss? Teken dan de Petitie “laat mij staan”.

De bOsswachters

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.