Deze Boom is Bijzonder

Op de website Cubra.nl, een Webmagazine met Cultureel Brabants nieuws, kwamen we onderstaand verhaaltje en beeldmateriaal tegen. Het gaat om een stokoude boom in Oss. Een op het eerste gezicht onooglijke boom waar je zo aan voorbij fietst. Maar met de kennis van nu verdient de boom eigenlijk een hekje en plaquette.

De Bomen specialist van Cubra.nl, dhr. Han van Meegeren, was in Oss foto’s aan het maken van een andere oude boom: een knot-es aan de Litherweg. Direct daarna liep hij een paar straten verder tegen nog een oude knaap aan. Het bleek eveneens een knot-es te zijn op de hoek van de Amsteleindstraat en de Hoefstraat (Google Maps).

Foto stadsarchief Oss Fotograaf: Paul van der Werff 1983 Nieuwe huurwoningen aan de Hoefstraat / Amsteleindstraat in de Vlashoek met rechts de grillige contouren van de boom destijds.

Dhr. van Meegeren heeft nog niet meer van de geschiedenis kunnen achterhalen. Gezien zijn uiterlijk en dikte schat hij in dat deze boom geplant is ergens rond de helft van de 19e eeuw. Van rond 1850, dus ruim 170 jaar oud !! Oss heeft haar eigen Yggdrasil (Wereldboom – Wikipedia). Mocht iemand iets meer weten over deze boom dan kan hij/zij contact opnemen met dhr. van Meegeren : hanvanmeegeren@home.nl Ik heb alvast een voorschotje genomen en op de website van het Stadsarchief Oss de zwart/wit foto uit 1983 gevonden met de boom prominent in beeld.

De boom staat wel al op deBijzondere Bomenlijst 2018 op pag 259, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Gelukkig maar want ze is zeker de moeite waard. De vrijwel holle boom is waarschijnlijk een relict van een boerderij uit vervlogen tijden en nog steeds “very alive” getuige de foto’s. In ons hart heeft ze een plekje veroverd als Bijzondere Boom. Heeft u ook zo een bijzondere boom of meerdere bomen in uw buurt die de moeite waard zijn? Meld ze aan op Mijn boom is bijzonder.

Bron deel tekst en foto’s Cubra.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *