Bergse Bruine Beuk

We willen elke maand een bijzondere boom in het zonnetje zetten. Een boom of bomen met een verhaal. Heeft of kent u zo een boom? Stuur dan het verhaal met foto’s op naar info@stadseboerenoss.nl.

Deze maand april 2021 gaat het om een zeer oude en prachtig gevormde bruine beuk. Deze staat in de tuin van het voormalige monumentale huis van notaris Bijvoet in Berghem ofwel Huize Zorgwijk. De boom staat gelukkig op de bomenlijst van de gemeente Oss en dateert van omstreeks 1888. Volgens de kaart staat hij rechts in de tuin van het monumentale pand als je ervoor staat.

Het is een zeer imposante “Bruine beuk”; ook wel Fagus sylvatica “Atropunicea” genoemd door kenners. Ze staat aan de Burg. v. Erpstraat 46, Berghem (Google maps). De blaadjes kleuren later in de zomer eigenlijk meer donkerpaars dan bruin lijkt het. Onze mede stadse boer en hovenier Marcel had hem gespot tijdens tuinonderhoud voor de laatst bekende bewoner. De boom viel hem op vanwege de bijzondere vergroeiing van de stam. Als je door je oogharen kijkt lijkt het of de boom een mens omhelst.

Over de historie van Zorgwijk en de feestjes van Notaris Bijvoet is veel terug te vinden. Dankzij de collectie van het Stadsarchief Oss. Op de oudste foto’s van het gebouw zelf is volgens mij ook de boom al wel te zien. Maar een verhaal bij deze wel heel bijzonder boom kennen we niet. Mocht iemand er wel een verhaal bij weten te vertellen dan horen we dat graag. Mail het ons dan even: info@stadseboerenoss.nl.