Geffense Linde van Hasje Poelli

Elke maand zetten we een bijzondere boom in het zonnetje. Een boom met een verhaal. Heeft of kent u zo een boom? Stuur dan het verhaal met foto’s op naar info@stadseboerenoss.nl .

Deze maand augustus 2021: Een 100 jaar oude reus van een Lindeboom in Geffen. Een particuliere boom die het zelfs schopte tot op de bijzondere bomenlijst van de gemeente Oss. Maar dat die lijst geen garantie bied op een eeuwigdurend zorgeloos groen leven weten we inmiddels.

De imposante Hollandse Linde; Latijnse naam – Tilia Vulgaris/Europaea (Wikipedia), aan de Berkenboom 37 Geffen (Google maps), gaat namelijk geveld worden. Volgens een door de gemeente Oss ingeschakelde onafhankelijke expert, op aangeven van de nieuwe bewoners, is de prachtige Linde niet meer te redden. De boom is onherstelbaar aangetast door de korsthoutskoolzwam (Wikipedia).

De honderdjarige boom kent een bijzondere geschiedenis. De boom stond vele tientallen jaren – dus ruim voor dat de woonwijk Elshof werd gebouwd – op het erf van de in Geffen zeer beroemde ‘Hasje Poelli’, een markante kluizenaar.

Hasje Broeksteeg (1881-1961) werd in Geffen gezien als een aparte mens. Geboren in Heesch maar getrouwd gaan wonen in Geffen in 1913. Hij leefde op zijn eigen manier en zag het niet zo nauw allemaal. Veel mensen waren bang voor zijn streken, maar toch kon hij met iedereen opschieten. Hasje zijn 3 pagina lange verhaal leest in de bijlage. Door er op te klikken opent een nieuw tabblad in uw webbrowser: Bijlage – Has Broeksteeg.

Met dank aan Ruud Verhagen van Heemkundewerkgroep ‘Vladerack’ te Geffen

Gerrit van den Helm, voorzitter van Heemkundegroep Vladerack Geffen (Website): “Hasje had daar een boerderijtje en die boom stond daar naast. Zowel de man als de boom maken onmiskenbaar deel uit van de geschiedenis van het dorp Geffen. Dus het is echt heel zonde dat die boom nu om moet.”

Bron: Artikel Brabants Dagblad van 30 juli 2021 j.l. door Wouter ter Haar. Klik op de titel hieronder om naar het artikel te gaan: “Betreurde 100-jarige monumentale Geffense reus gaat tegen de vlakte: ‘Boom hoort echt bij het dorp’”