Macharenseweg Lindebomen

We willen elke maand een bijzondere boom in het zonnetje zetten. Een boom of bomen met een verhaal. Heeft of kent u zo een boom? Stuur dan het verhaal met foto’s op naar info@stadseboerenoss.nl .

Deze maand, maart 2021, gaat het om 3 Lindebomen (ooit waren het er 5). Ze staan voor een boerderij aan de Macharenseweg 5 te Oss. Op de hoek met de Horzak  (Google maps). De bomen zijn inmiddels een eeuw oud volgens de vorige bewoner van de boerderij; Harrie Ulijn. Hij nam de boerderij over van zijn ouders: Has en Cis Ulijn. Has had 5 van deze bomen geplant halfweg de jaren 20 van de vorige eeuw. Waarom er in de tijd 2 verdwenen zijn is onduidelijk. Has kocht ze ergens in Berghem bij een kweker, de bomen waren toen een jaar of 5 oud.

Eerst stonden er nog andere bomen volgens wat Has aan Harrie heeft overgeleverd. Maar die waren helemaal verkoold toen het oude huis was afgebrand! Dat oude huis stond in de lengterichting mee langs de Macharenseweg en met de voordeur aan de achterkant. Dat moest zo toen omdat de grote deeldeuren aan de wegkant hoorden. Zodat de hooi en stro wagens vanaf de weg binnen konden rijden. De destijds afgebrande boerderij is vervangen door de huidige.

De foto hieronder is van begin jaren 90. Nog voor Harrie de boerderij ingrijpend ging verbouwen. In de foto galerij zie je een zwart/wit foto uit 1950 van het Stadsarchief Oss. Het is een luchtfoto gemaakt net nadat sportpark de Rusheuvel in Oss Noord is aangelegd. Daarop in het geel omcirkelt is de herbouwde boerderij te zien. Het gebied rondom het sportpark, alsook de Horzak, was in tegenstelling tot nu compleet onbebouwd en volledig agrarisch. En de Macharensweg nog een zandpad.

De huidige 3 bomen stonden nog niet op de bijzondere bomenlijst van de gemeente Oss, ondanks hun respectabele leeftijd en majestueuze voorkomen, getuige de foto’s. En dat vonden wij vreemd dus meteen maar een verzoek ingediend via: website gem Oss – Bijzondere boom aanmelden 

Hieronder leest u de AFWIJZING van de gemeente Oss op onze aanvraag. Wij weten niet wat u ervan vindt maar wij waren in elk geval met stomheid geslagen!!