Start je eigen Quarantuintje deel 5

Je eigen bak en stoepplantjes.

Nu kun je echt beginnen!

Wat een paar weken, misschien 2 maanden leek te worden, wordt toch echt lange-adem-werk. We gaan allemaal dit jaar door Corona veel thuisblijven. Alle reden om thuis iets met groen te doen. En jawel: het echte tuinseizoen is begonnen!

Hoezo, we zijn toch al even bezig? Vraag het aan je moeder, vader, opa of oma. Die zullen je zeggen dat je pas na 15 mei echt kunt beginnen met de moestuin, hoe klein die ook is. Want vanaf 11 mei kunnen volgens de traditie Mamertus, Pancratius, Servatius, Bonifatius en als laatste Sophia, ofwel de IJsheiligen nog steeds voorbijkomen.

Volgens de “volks-weerkunde” zijn dit de laatste dagen in het voorjaar met kans op nachtvorst. Dit jaar kwamen ze zeker langs, die ijsheiligen! Menig vroeg begonnen bonenzaaier kan nu opnieuw beginnen, veel boontjes zijn doodgevroren.

Leuk weetje:  toen deze traditie ontstond was er nog een andere kalender in gebruik waarbij  bedoelde data in feite nog eens dertien dagen later vielen.

Je eigen bak

Heb je de smaak lekker te pakken na al het gepionier de afgelopen weken en ben je klaar voor het echtere werk? Start dan je eigen moestuinbak. Kijk eens bij Jelle’s Makkelijke Moestuin voor startpakketten en zijn super handige app die je verteld wat je moet doen.

Jelle’s spullen kun je ook lokaal bestellen!! Bij onze eigen Stadse Boeren Hovenier Marcel. In zijn Art2grow webshop vind je artikelen en zaden van Jelle’s makkelijke moestuin. Of frutsel zelf een grondbak in elkaar van wat oude planken ergens in de tuin. En haal op de Osse zaterdag markt bij Rianne van Moes&Tuin je (sla)plantjes voor een paar dubbeltjes en geniet een paar weken later van je eigen oogst.

Stoepplantjes

Geen ruimte, geen zin, teveel gedoe? Dan kun je nog gaan voor het genieten van groen. Daar hoef je weinig voor te doen. Kijk bijvoorbeeld eens om je heen op straat en ontdek stoepplantjes. Meestal zien we ze niet eens, of noemen het onkruid. Maar ze zijn ook bewoners van Oss. Ze zijn er al lang,  onopvallend maar wel hele taaie rakkers. En ze zijn belangrijk! Hoe meer je er van weet hoe meer je ze gaat waarderen. Ga daarom eens kijken op deze website en download de poster met 52 stoepplantjes. Of klik hier voor een poster met de bloeiende stoepplantjes per maand.


Veel plezier met Quarantuinieren!

Team Stadse Boeren Oss


Graag zien we foto’s van jouw Quarantuintje. Stuur ze ons!!!

info@stadseboerenoss.nl of via Facebook

Heb je vragen? Aarzel niet, we zijn natuurlijk altijd bereid advies te geven en uw vragen te beantwoorden. Volgende keer deel zes in de serie “start je Quarantuintje“.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.