Kent u ze? De bomen langs de Maasdijk tussen Haren en Ravenstein; notenbomen, lindebomen en populieren. Die dit stuk dijk zijn karakteristieke dorpse allure geven. Allemaal gezonde prachtige bomen die nog decennia lang te leven hebben en in de zomer een lange groene tunnel vormen. Maar ze lopen gevaar!! Er komt een dijkreconstructie aan en bomen dreigen gezien te gaan worden als obstakels. In plaats van zuurstofleveranciers en aan mens en dier bescherming biedend groen. Jonge nieuwe aanplant is op zo een schaal geen optie, het duurt minstens een halve eeuw voor zij dezelfde functie vervullen als het huidige groen. Het is nog in onderzoek, maar gaan straks de “economische” en “praktische” belangen weer voor groene belangen?

Toekomst van bomen op Maasdijk onzeker

Het is maar zeer de vraag of de grote bomen op de dijk bij Demen en Dieden kunnen blijven staan. © Peter van Huijkelom

De kenmerkende, grote bomen op de Maasdijk bij Demen en Dieden gaan mogelijk verdwijnen. Kap, gevolgd door herplant van jong groen, is een serieuze optie voor de grootschalige dijkverbetering die in 2023 start.

Het zijn paradepaardjes van de Maasdijk boven Oss en ook hindernissen voor dijkverbetering. Het is daarom maar zeer de vraag of de grote notenbomen, lindebomen en populieren bij Demen en Dieden kunnen blijven staan. Dat blijkt uit de meest actuele plannen voor ‘Meanderende Maas’, de aanpak van dijken en uiterwaarden tussen Ravenstein en Megen.https://www.stadseboerenoss.nl/wp-admin/post-new.php#save

Twee voorkeursvarianten heeft het projectteam nu op tafel gelegd voor het 26 kilometer lange dijkentraject. Volgend jaar moet hieruit het definitieve plan van aanpak gekozen worden. Hierbij ligt voor de grote bomen een keiharde keuze voor.

Kaal werkterrein

De dijk moet bijna overal worden verstevigd en op veel plaatsen ook iets hoger worden. Dit gaat het makkelijkst op een kaal werkterrein. Bij die keuze gaan alle bomen eraf en wordt het dijklichaam naar de nieuwste veiligheidsnormen uitgebreid. Tenslotte komen er dan jonge boompjes terug op de plaatsen waar nu ook bomen staan, omwille van het landschapsbeeld.

Behoud van de karakteristieke bomen kan ook, maar vergt meer speciale ingrepen. De dijk moet dan even hoog en veilig worden, maar dan door middel van werkzaamheden om de bomen heen. Deskundige Kees Jan Leuvenink: ,,Bij elke boom bekijken we hoe groot de kluit is. Dat deel kan ooit uit de dijk verdwijnen als een boom omvalt. Wij moeten de dijk zo sterk maken dat die ook met zo’n gat door een omgevallen boom nog aan de normen voldoet. Vaak betekent dat, dat je veel extra grond tegen de dijk aan moet leggen.”

Niet alleen oog voor kwaliteit dijken

Beide scenario’s, met en zonder behoud van bomen, worden nu verder uitgewerkt. Voor elke variant komt in beeld wat de mogelijkheden zijn en wat de gevolgen. Er is daarbij niet alleen oog voor de kwaliteit van de dijken. De plannen makers kijken ook naar landschap en natuurwaarden.

Van de meeste weten we al dat ze nog makkelijk mee kunnen tot 2050.

Leuvenink: ,,We brengen bijvoorbeeld ook in kaart wat de levensduur is van de bomen die er nu staan. Van de meeste weten we al dat ze nog makkelijk mee kunnen tot 2050. Dat is het uiterste jaar waar we naar kijken bij de Meanderende Maas.”

De twee voorkeursvarianten tonen niet alleen verschillen voor de bomen. Er komen volgend jaar ook keuzes op tafel voor de inrichting van de uiterwaarden – meer op natuur of meer op recreatie gericht – en voor de vorm van de nieuwe nevengeulen bij Megen.

Bron: Brabants Dagblad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.