Kastanjes Oostwal gekapt

Ondanks protesten, goede betaalbare alternatieven ter genezing (goedkoper dan rooien zelfs), externe experts met een uitgesproken mening en overleg was de gemeente toch niet tot reden te brengen. Voor de zoveelste keer. Dat beloofd wat voor de Raadhuislaan want ook daar gaan bomen verdwijnen. Voor een mooier esthetisch plaatje is de bedoeling. Maar niet als het aan de Stadse Boeren ligt. Hoe lang duurt het nog voor de gemeente Oss de importantie inziet van de groene airco’s in de stad? En haar beleid daarop gaat aanspitsen? En die enkele bladblazende klagers overruled t.b.v. het algemeen (klimaat en bio-divers)belang? …. Lees in artikel hieronder het trieste nieuws van vandaag. In de fotogalerij daar weer onder het artikel over het protest van SBO eerder dit jaar.


Brabants Dagblad: De twaalf kastanjes in de middenberm van de Oostwal in Oss zijn woensdagmiddag gekapt. Ze maken plaats voor de aanstaande metamorfose van de centrumstraat. Tot het laatste moment klonk er protest tegen de ingreep.

Roy van der Lee 05-12-18, 15:56

Halverwege de middag is van de kastanjes weinig over. © Stadse Boeren

OSS – De twaalf kastanjes in de middenberm van de Oostwal in Oss zijn woensdagmiddag gekapt. Ze maken plaats voor de aanstaande metamorfose van de centrumstraat. Tot het laatste moment klonk er protest tegen de ingreep.

De bomen, die al zeker sinds de jaren 60 aan de Oostwal staan, waren er de laatste tijd slecht aan toe. Bij zeker zes van de twaalf kastanjes was het onzeker of ze volgend jaar überhaupt nog blad zouden geven. Bij een aantal waren bovendien de kenmerken van de kastanjebloedingsziekte zichtbaar. Wat Ton Oomen betreft zijn de bomen met de kap uit hun lijden verlost.

Oomen was een paar maanden geleden nog een van de meest prominente actievoerders voor het behoud van de kastanjes. Hij hoopte dat Oss de bomen een Allicine-injectie zou geven. Dat is een nieuwe behandeling waarbij de kastanjes na een paar jaar weer gezond kunnen zijn. Het is met 600 euro per boom goedkoper dan een warmtebehandeling, stelt hij. Met een handvol medestanders stelde Oomen zelfs een alternatief plan op waarin de bomen behouden konden blijven.

De slag om de kastanjes aan de Oostwal is verloren, maar Oomen geeft zijn strijd niet op. ,,Oss is de laatste jaren onzorgvuldig omgegaan met haar groenkapitaal. Bomen in een stad zijn kleine airco’s. Die moet je koesteren. Maar hier is in tien jaar tijd de helft van de kastanjes verdwenen. Dat moet anders.”

Bron: Brabants Dagblad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *